2022-05-09 09:04:18• hírek • Bede Emőke

Ez alkalommal vonzó állásajánlattal támadnak az SMS-es csalók. Ne dőljön be!

Képünk illusztráció. Forrás: pixnio.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixnio.com

A Román Rendőrség közösségi oldalán egy újabb felhívást tett közzé, melyben ismételten arra kérik a mobilhasználókat, hogy az SMS-ben érkező linkeket ne nyissák meg.

Ez alkalommal a csalók a folyamatos áremelkedések és a drágulás mértékét nem tükröző fizetések miatti elégedetlenséget szeretnék kiaknázni. Egyre többen kapnak ugyanis olyan szöveges üzenetet telefonjukra, melyben arról értesítik őket, hogy kiválasztották őket egy munkahely betöltésére, amely napi 50, de akár 2000 eurós fizetést is jelenthet. Annak érdekében pedig, hogy a telefonszám tulajdonosa elfogadja az ajánlatot, csak kapcsolatba kell lépnie valakivel a megadott applikáción vagy telefonszámon keresztül. Ne dőljenek be az ilyen kéréseknek, bármilyen csábítónak is hangzik az állásajánlat, a hamarosan átutalásra kerülő örökség vagy a beígért adomány gondolata – írja közösségi oldalán a rendőrség.


Nem ez volt mostanában egyébként az egyetlen SMS-es átverés, melyre a hatóság felhívta a figyelmet.


„Ön is kapott ilyen üzenetet? Reméljük, nem nyitotta meg a linket! Emlékeztetjük, hogy soha nem szabad ismeretlen személyektől érkező hivatkozásokra kattintani. Ne hagyja, hogy átverjék! Kérjük, ossza meg ezt az üzenetet, és hívta fel erre az online világban fokozott veszélynek kitett személyek figyelmét is. Köszönjük!” – írja a hatóság. A szóban forgó üzenetekben egyébként arra hivatkozva próbálták rábírni a felhasználót a kattintásra, hogy valaki – pl. a főnöke vagy egy barátja – hangüzenetet hagyott számára, melyet a linken keresztül lehet elérni.



 

Madalin Dumitru kiberbiztonsági szakértő az Antena3 egyik műsorában elmondta, kibertámadásról lehet szó. „Ez egy nagyszabású kibertámadás. Nagyon sok román állampolgár kapta meg ezt a linkes üzenetet. Mindenkit arra intünk, hogy ne kattintsanak a hivatkozásra és azonnal töröljék az SMS-t. Úgy tűnik, egy vírusról van szó, egy pénzügyi trójairól, melyet arra programoztak, hogy megfertőzze a felhasználók telefonjait és személyes adatokat gyűjtsön be” – mondta el akkor a szakember.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: